Brug af Plan-A webmail

Gennemgang af hvordan Plan A's mailsystem tilgås og indstilles ved hjælp af en browser.

Det er udover muligt at tilgå din E-mail konto ved hjælp af en web browser. Det betyder at du ikke behøver at have en email klient som f.eks. Outlook, for at sende og at modtage mails hos Plan A. Dette giver også mulighed for at checke din mail når du er væk fra den computer, du normalt modtager mails på.

Der er også mulighed for at modificere en række indstillinger for din mail konto i web interfacet.

Web interfacet tilgås ved i en web browser (f.eks. Internet Explorer) at indtaste på adresselinien http://mail.plana.dk eller http://mail.ditdomæne.dk som vist nedenfor.

Du vil så blive mødt af følgende side:

Du indtaster din e-mail adresse og dit kodeord og vil så komme til en side, der ser ud noget i retning som følger:

Hvis der ligger mail til dig vil det kunne ses i din indbakke og du kan besvare eller forfatte nye e-mails ved brug af knapperne øverst. En tekst der fortæller, hvad hver knap gør, vil vise sig, når du flytter markøren hen over knappen.

Der er en kalenderfunktion, der kan bruges til at notere aftaler, begivenheder mv.

Der er en adressebog, hvor du kan indtaste e-mail adresser, hvis du ønsker at gemme en modtagers adresse.

Under indstillinger har du mulighed for at sætte en række ting, feks. autosvar, videresendelse, ændre kodeord, sprog, stavekontrol udseende mv. Nogle af mulighederne vil blive gennemgået her:

• Autosvar
    Autosvar er en automatisk respons e-mail der sendes når der kommer en mail til dig - f.eks. "Jeg er på ferie til den 21. august 2014 og vil først se min mail der". Slås til ved at gå til indstillinger nederst til venstre, vælge fanebladet generelt - bladre ned og sætte hak i "autosvar", indtaste tekst og vælge periode autosvaret skal være aktivt.
  • Videresendelse
    Slår du videresendelse til vil mailen blive sendt videre til en anden adresse - f.eks. en mobiltelefon hvis du kan modtage mails på din mobil. Slås til lige under autosvar. Sættes der ikke hak i "Gem kopi" vil mailen blive slettet når den er blevet videresendt.
  • Mapper
    Under mapper kan du lave nye mapper. Mappen "Junk-Email" er en standardmappe, hvor mail der vurderes at være spam anbringes.
  • Filtre
    Under filtre kan du lave regler for hvordan e-mail behandles. F.eks. hvis feltet from er lig med "svigermor@svigermor.dk" så gem i mappen "lodret arkivering".
    Reglen "Hvis X-spam findes så gem i mappen Junk-Email" aktiverer spam filteret. Hvis du fjerner denne regel vil spamfilteret ophøre med at frasortere spam og al mail, der ellers ville være endt i din "Junk-Email" mappe, vil ende i din indbakke.
  • Comagent
    Comagent er et program, der kan overvåge din mail på serveren, logge dig på nemmere og kan bruges til synkronisere din adressebog i Outlook eller Outlook Express med din adressebog i webinterfacet. Instruktioner findes i under indstillinger og Comagent.
  • Groupware
    Groupware er et plug-in til Microsoft Outlook, der gør det muligt at dele Outlooks kalender og adresse funktioner med andre brugere. Det virker kun med Microsoft Outlook og fungerer efter samme princip som Microsoft Exchange.

Bemærk:
    Groupware modulet er stadig i test-stadiet og vi kan ikke garantere stabiliteten på nuværende tidspunkt. Det anbefales derfor ikke at installere det og der ydes ingen garanti for funktionaliteten af det. Ønsker I at medvirke til at teste det - så send en mail til
    kn@plana.dk, vi er gerne behjælpelige med at sætte det op.

• Administration
    Administration er specielt interessant for domæne administratorer. Her kan e-mail adresser oprettes og nedlægges, der kan laves mailing lister mv. For ikke-administratorer vil der ikke være funktioner her, der ikke også findes under indstillinger.

Bruger du både web interfacet og en mail klient (f.eks. Outlook) så vær opmærksom på følgende:

1. Når mail klienten henter mailen slettes den på mailserveren (og dermed i webinterfacet). Kan forhindres ved at slå "gem en kopi ..." til i mail klienten.

Gør du brug af denne funktion, så vær opmærksom på, at med mindre din mail klient (som her vist i Outlook 2003) understøtter forsinket sletning, og du slår det til, vil mail hobe sig op på serveren og din plads kan blive brugt op hurtigt, hvis du ofte modtager store mails.
  2. De fleste mail klienter (dem der bruger "post office protocol version 3" forkortet "POP3") kan kun finde ud af hente mails fra "indbakke" og sende fra "udbakke". Dvs. mails i andre mapper som f.eks. "sendt post" eller "Junk e-mail" vil ikke opdateres mellem server og mail klient. Heller ikke selvom du har lavet en mappe med samme navn begge steder. Dette skyldes at en pop3 klient arbejder lokalt (dvs. på den PC) men web interfacet arbejder på mail serveren. Den henter simpelthen bare mail fra en indbakke og viser/sorterer det bagefter. Det er måden POP3 er designet på og begrænsningen er en design-begrænsning.
  3. Der findes en anden protokol (Internet messaging application protocol -IMAP). Denne protokol arbejder på serveren. Fordelen er at du kan se og arbejde med at alle mapper på serveren og din mail klient og web interfacet er fuldt ud synkroniseret.
    Det har den ulempe at det kan virke noget langsommere idet mails bliver liggende på serveren - så skal du lige ind og kigge 10 store mails igennem skal de overføres fra serveren hver gang - hvilket over en almindelig bredbåndslinie er noget langsommere end når man har dem i sine lokale mapper specielt hvis man har en tendens til at have hundredevis af e-mails liggende i sine mapper.
    Ønsker du at bruge din mail klient med IMAP findes en vejledning dette i denne sektionen.
    Det kan anbefales at køre imap i stedet for POP3 hvis du:
    • Ofte bruger webinterfacet
    • Regelmæssigt sørger for at rydde op i sin mail (ikke bruger din mailboks som langtidsarkiv)
    • Ikke modtager mange store mails.
  4. Det er muligt at tilgå den samme konto både som POP3 og IMAP på samme tid - det kræver dog lidt special installation og anbefales kun hvis man har en god forståelse af hvad det er der sker. Det har den fordel at man kan få POP3s hastighed samtidig med IMAPs nemme adgang til serverbaserede mapper og mulighed for let at flytte mail frem og tilbage.

Yderligere information

Der findes en hjælp funktion øverst til højre (klik på spørgsmålstegnet) som vil dække langt de fleste spørgsmål.
Du er selvfølgelig også velkommen til at kontakte support.